30.duben - Sv. Zikmund

5. 5. 2012 17:39

30.duben – Sv.Zikmund

 

Při velkém stěhování germánských národů do Galie byl východogermánský kmen Burgundů pod vedením krále Gundikara převeden roku 407 na levý břeh rýnský,kde postupně vznikalo burgundské království s hlavním městem Vormsem.V první polovině 5.století se objevily burgundské osady i na západním břehu Rýna a v této době také Burgundové přijímali křesťanské náboženství.

Ve druhé polovině 5.století burgundský král Gundobald s pomocí vůdce germánských vojsk v Itálii Ricimera potlačil domácí rozbroje o nástupnictví, potrestal své odbojné bratry a přenesl královské sídlo do Lyonu.

Sv.Zikmund se narodil někdy na konci 5.století jako syn  krále všech Burgundů Gundobalda.Po smrti otcově roku 516 se sv.Zikmund ujal vlády a ve spolupráci s biskupem sv.Avitem šířil v Burgundsku katolickou víru.

Horlivost sv.Zikmunda ve víře se projevovala i založením prvního germánského královského opatství ve sv.Mořici,v diecézi Sitten ve Švýcarsku, kde byly uchovány ostatky sv.Mořice a společníků z tebaiské legie.V tomto opatství zavedl podle byzantského zvyku tzv. „laus perennis“, tj. nepřetržitý zpěv žalmů ve dne i v noci.

Náboženská zanícenost sv.Zikmunda však byla v protikladu s činem, kterého se dopustil z návodu své druhé manželky.Ta obvinila jeho syna Sigerika,že se chce zmocnit trůnu a ukládá o otcův život.Zikmund jí uvěřil a dal svého syna roku 522 zardousit.V okamžiku synovi smrti se vrhl na jeho tělo a hořce litoval svého činu.

Sv.Zikmund se stáhl do kláštera sv.Mořice a konal tam velmi přísná pokání.Tím však nedokázal zabránit politickým následkům svého nerozvážného činu.Ztratil důležitou podporu mocného krále Teodoricha Velikého a byl vydán na pospas kmene Franků, kteří už dlouho žárlili na samostatné burgundské království.

Synové franského krále Chlodvíka roku 523 vtrhli do Burgundska a zajali sv.Zikmunda s manželkou a dětmi.Celá rodina byla převezena do Orleansu,kde je roku 524 vojáci jednoho po druhém vhodili do studně v místě zvaném Colombe.

Násilná a tragická smrt sv.Zikmunda smazala už v očích vrstevníků jeho krutý i pošetilý čin.Nyní,když odčinil zavraždění svého syna vlastní smrtí,viděli v něm hlavně krále, který činí opravdové a upřímné pokání.

Roku 535 byly přeneseny ostatky sv.Zikmunda do kostela sv.Jana ve sv.Mořici.

Císař a český král Karel IV.přenesl 1365 větší část ostatků sv.Zikmunda do Prahy a zároveň byl sv.Zikmund prohlášen českým zemským patronem.Ve výtvarném umění bývá sv.Zikmund znázorněn jako panovník s mečem a jeho zobrazení můžeme nalézt mezi českými patrony v kapli sv.Kříže na Karlštejně.

Podle starých letopisů po 30.dubnu roku 957 český kníže Boleslav I. sebral veliké vojsko,se kterým porazil a vyhnal z českých zemí Maďary.Téhož dne roku 1576 zasáhly české země kruté mrazy,které způsobily toho roku kritickou neúrodu.          

Zobrazeno 722×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio