29.duben - Svatá Kateřina Sienská

5. 5. 2012 17:33

29.duben – Sv.Kateřina Sienská

 

Městská republika Siena se ve 14.století zmítala v rodinných sporech a občanských válkách.Vzájemně se napadaly strana císařská a papežská,stáli proti sobě bohatí měšťané,šlechta, obchodníci i řemeslníci.V každém domě bylo mnoho zbraní v pohotovosti a sebemenší záminka posloužila k nějaké neodpustitelné urážce,která se musela pomstít před zraky všech.

Sv.Kateřina se narodila roku 1347 v toskánské Sieně jako čtyřiadvacáté dítě v rodině místního barvíře látek.

O dětství sv.Kateřiny Sienské se zachovaly důvěryhodné zprávy, že už jako malá dívenka byla nadšena historkami o egyptských poustevnících a jejich tvrdém kajícnickém životě.Jednoho dne se sama vydala s bochníčkem chleba pod paží z městské brány a hledala poušť.Chtěla se ubytovat ve skalní jeskyni,ale pocit smutku ji po čase přivedl zpět do rodného domu.

V sedmi letech sv.Kateřina Sienská slíbila žít panenským životem bez manželství a v tomto rozhodnutí nikdy nezakolísala.Pohledná a energická Kateřina odmítala návrhy rodičů,aby se vdala za bohatého ženicha.Musela pracovat jako poslední služka v kuchyni a dále statečně odolávala hrubému nátlaku celé rodiny.

Sv.Kateřina Sienská chtěla překonat tělesnou a pomíjející samozřejmost,toužila duchovně se spojit s Bohem a pokorně nahlédnout v krátkém okamžiku do světa věčnosti.

Sv.Kateřina Sienská napodobovala poustevníky rané doby křesťanství,pila pouze vodu,jedla jen syrovou zeleninu a třikrát za den se bičovala železným řetězem,aby oslabováním nadbytku tělesných sil očistila svůj duch od bezvýznamných nicotností a měla mysl otevřenou jen pro Boha.

Sv.Kateřina Sienská vstoupila do dominikánského řádu a strávila mnoho času na modlitbách. V dobových pramenech je popisována řada jejích extatických stavů,které později vyvrcholily bolestivými stigmaty.V této době se kolem ní shromáždila skupina lidí,laiků i duchovních, vznešených i prostých,mladých i starých,kteří ji provázeli na cestách.

Zájem sv.Kateřiny Sienské o věci veřejné začal roku 1375,kdy se pokusila o zprostředkování smíru v ozbrojeném konfliktu mezi Florencií, dalšími městy a papežem.To ji přivedlo do Avignonu k papeži Řehoři XI.,kterého požádala,aby opustil Francii a vrátil se do Říma.Papež se podřídil plamenným prosbám sv.Kateřiny,ale po jeho smrti došlo k rozkolu,který trval několik desetiletí.

Sv.Kateřina Sienská neúnavně posílala ohnivé a nesmiřitelné výzvy k  duchovenstvu i vladařům,ve kterých žádala všeobecnou reformu a řešení duchovních i morálních problémů doby.Velikost sv.Kateřiny Sienské je ukryta v její hluboká víře a v trpělivé snaze o záchranu lidstva.Jak praví v jednom ze svých dopisů: „Nespokojujte se s málem,Bůh čeká něco velkého.“

Sv.Kateřina Sienská umírala dlouhé měsíce v Římě.Ačkoli trpěla na následky krvácení do mozku,putovala každé ráno dva kilometry k hrobu sv.Petra,aby se mohla modlit za papeže a církev.

Dne 29.dubna 1380 zemřela sv.Kateřina Sienská ve věku třiceti tří let ve svatopetrském chrámu v Římě a při pohřbu plakali Římané tak hlasitě,že se kazatel ani nedostal ke slovu.   

Papež Pavel VI.prohlásil roku 1970 sv.Kateřinu Sienskou za církevní učitelku.Ve výtvarném umění bývá zobrazena jako dominikánka se stigmaty,které Kristus podává trnovou korunu.

Podle středověkých kronik 29.dubna 1086 císař Jindřich IV.dočasně spojil biskupství pražské a olomoucké.Téhož dne roku 1656 bylo dobyto a vypáleno polské město Lešno,při jehož požáru shořela knihovna a mnohé rukopisy J.A.Komenského.                 

Zobrazeno 993×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio